24 Kasım 2014 Pazartesi

Dışparazitler ve En Önemlilerinden Pireler ve Pire Allerjik Dermatiti




Pire


Pire  Damlaları Kışın da uygulanmalı mı ? 
Yazın korkulu rüyası pireler kışında bir tehdit mi ? 

Bir çok hayvan sahibinin yaz ayları yaklaştıkça en çok korktuğu dış parazitler pire  ve kenelerdir. Pire ve keneler konakçının vücut dışında kan emerek beslenir. Bu parazitler kedi ve köpeklerinizin yumuşak, sıcak bir ortam sağladığı tüy- kıl örtüsünde yaşarlar. Bu parazitler kedi ve köpeklerinizde pirelerin neden olduğu  alerjik reaksiyonlardan, kenelerin neden olduğu bir çok ölümcül hastalığa da neden olurlar. Pire ve keneler özellikle sıcak aylarda daha çok görülür. Bu yazımızda ilk önce pireler ile ilgili basit bilgiler vereceğiz. 




Pireler:


Pireler en yaygın dış parazitlerdir .  Kedi ve ya köpeğinizin sürekli kaşınmasına neden olarak sürekli rahatsız ederler. Evcil hayvanınızın kanı ile beslenirler eğer sayıca çok fazla iseler insanları ısırabilirler. Evcil hayvanların vücut sıcaklığı bir derece daha yüksek olduğu için uygun vücut sıcaklığı ve yumuşak ve ortamı sağlar. Yani pireler beslenmek için insan vücudunu seçmezler. Yoğun pire enfestasyonu olduğu durumlarda pirelerin insanları ısırıp kaçtığı görülebilir. Pireler bunun için yumurtalarını ve pupa formunu saklayacak uygun ortamı evi seçerler. Yetişkin pireler sadece evcil hayvanların üzerinde bulunur. Pireleri daha yakından tanımak istersek. Pirenin  4 evresi vardır. Yumurta, larva, pupa ve yetişkin hali.  Kedi ve köpeğiniz de bazen yetişkin pirelerle karşılaşabilirsiniz. Fakat yakalamanız oldukça zordur. Köpeğiniz de ya da kedinizde pire olduğunun bir kaç belirtisi vardır.


          Tüylerinin üzerinde siyah  toz taneleri görürsünüz.Bunlar pire dışkısıdır. Su ile temas edince kırmızı   renk alırlar. Çünkü pireler kanla beslenirler. Dolayısıyla dışkıları da kandan oluşur.
       Yine tüylerinin arasında beyaz taneler görebilirsiniz. Bunlarda pire yumurtasıdır.
         Aşırı yalanma ya da kaşınma da pire enfestasyonunun belirtisidir.
           Kabuklanma ve kızarıklıklarda yine derileri üzerinde göreceğiniz diğer belirtilerdir. 

Bir pireyi kedi ve ya köpeğinizin üzerinde fark ettiğinizde aslında yüzlercesi çevreye yayılmıştır.Yetişkin pireler sadece evcil hayvanınızın üzerinde barınır. Yumurta, larva ve pupa formları evinizdedir. Sadece 1 tek pire günde 50 yumurta yumurtlayabilir. Yumurtlama sonrası sadece 2 saat içerisinde bu yumurtaların % 60 'ı çevreye saçılır.Yoğun enfestasyon durumlarında en az 3 ay üst üste özellikle çevresel etkinliği olan bir pire damlası yaptırmanız gerekir. Daha sonra pire görmeseniz bile her iki ayda bir mutlaka pire damlası yaptırmanız da yarar var. Uygulanan damlaların etken maddesine göre etkinliği için veteriner hekiminize danışmanız gerekir. 




Uygulanan bazı damlalar deri altı yolu ile yağ folikülleri tarafından emildiği gibi bazı ürünler direk kan yolu ile tüm vücuda yayılır. Özellikle yazın pire istilası sıcaklarla beraber daha artar. Bu yüzden veteriner hekiminizin uygulayacağı programa mutlaka uymalısınız. Kısacası bu program yazın daha sıkı kontrollerde her ay, kışın iki ayda bir uygulanabilir. Pire yoğunluğunun çok lduğu yerlerde etkili pire tasmalarını özellikle öneriyoruz. 
Pirelerin neden olduğu en büyük problem deride meydana getirdiği lezyonlardır. 

Pire Allerjik Dermatiti - Pire Isırığı Hipersensivitesi 
Pirelerin neden olduğu bir diğer problemde kedi ve köpeklerde pire allerjik dermatitidir. Bir diğer adı da pire ısırığı hipersensivitesi olarak geçer. Bu hasassiyete pire salyasının neden olduğu düşünülmektedir. 
Pire ısırığı dermatiti çok şiddetli kaşınma yapar. Hafta da bir kez bile pire ısırığı ile karşılaşmak bu kaşıntının oluşmasına yeter. Hatta bazı belirtiler pire damlası kullanıldıktan sonra bile devam eder. 
Bazı köpeklerde ve hatta kedilerde  pire ısırığı hipersensivitesi sonrası şiddetli kaşınmaya bağlı   davranış problemleriyle beraber nöro dermatozis adı verilen deri problemleri ortaya çıkar. 
Yine tedavi için veteriner hekiminizin uygulayacağı pire damlaları ve kaşıntıya bağlı deri lezyonlarının uygun ilaçlarla tedavi edilmesi gerekir. 

Aşağıda pirelerin tüm yaşam evrelerini görebilirsiniz.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder